Ciasto z galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
4 jajka i szklankę cukru mieszamy mikserem 12 minut, dodajemy 1/2 szklanki mąki tortowej oraz 1/2 maki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia, to mieszamy aż zrobi się jednolita masa. Ciasto wylewamy na tortownicę o wymiarach 26 cm. Piec 180 stopni C, 20 minut.
2.Masa:
Smietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie dodać "śmietan fixy" , ja dodałam jesczcze troche porzeczek żeby była masa porzeczkowa. Wstawiamy do lodówki.
3.Galaretkę zalać tak jak na opakowaniu, 500 ml, wrzącą wodą i mieszać. Odstawić aż ostygnie, Poźniej wstawiam ją do zamrażarki aby szybciej stężała. Tak aby móc ją wylać na ciasto, też żeby nie było za lekko stężałe bo się rozleje na cieście. Trzeba pilnować.
4.Gdy ciasto się upiecze wystawiamy do wystygnięcia, gdy ostygnie dzielimy na 2 częśći i przekładamy gotową masą. Przykrywamy drugą częścia ciasta na to wysypujemy porzeczki i zalewamy lekko ściętą galareką tak aby nam się nie rozlała.
Ciasto jest przepyszne każdy je chwali nie ma osoby komu by nie wyszło. :)
Komentarze