Ciasto z galaretką i owocami

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto na ciepłe dni, z owocami i galaretką.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szkl.cukru
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1/2 litra śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 "śmietan-fix"
    Wierzch:
    1 -2 galaretki wiśniowe Doctora
    porzeczki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    4 jajka i szklankę cukru mieszamy mikserem 12 minut, dodajemy 1/2 szklanki mąki tortowej oraz 1/2 maki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia, to mieszamy aż zrobi się jednolita masa. Ciasto wylewamy na tortownicę o wymiarach 26 cm. Piec 180 stopni C, 20 minut.






  • 2. Masa:
    Smietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie dodać "śmietan fixy" , ja dodałam jesczcze troche porzeczek żeby była masa porzeczkowa. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Galaretkę zalać tak jak na opakowaniu, 500 ml, wrzącą wodą i mieszać. Odstawić aż ostygnie, Poźniej wstawiam ją do zamrażarki aby szybciej stężała. Tak aby móc ją wylać na ciasto, też żeby nie było za lekko stężałe bo się rozleje na cieście. Trzeba pilnować.
  • 4. Gdy ciasto się upiecze wystawiamy do wystygnięcia, gdy ostygnie dzielimy na 2 częśći i przekładamy gotową masą. Przykrywamy drugą częścia ciasta na to wysypujemy porzeczki i zalewamy lekko ściętą galareką tak aby nam się nie rozlała.

    Ciasto jest przepyszne każdy je chwali nie ma osoby komu by nie wyszło. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Biszkopt z kremem czekoladowo-orzechowym, malinami, borówkami i galaretką

To może cię zainteresować