Ciasto z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest przepyszne i proste do wykonania

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Galaretka:
    *2 galaretki truskawkowa i agrestowa
    *400 ml wody
    Biszkopt:
    *5 jaj
    *szklanka mąki pszennej
    *szklanka cukru
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    *szczypta soli
    *woda z sokiem z cytryny do nasączenia
    Masa budyniowa:
    *1 budyń śmietankowy
    *5 łyżek cukru
    *2 łyżki mąki pszennej
    *2 łyżki mąki ziemniaczanej
    *600 ml mleka
    *250g. margaryny
    Dodatkowo:
    *dżem truskawkowy
    *posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując podaną proporcje. przelać do dwóch prostokątnych form i odstawić do zastygnięcia. Gotową galaretkę pokroić w kostkę i włożyć do lodówki.
    Biszkopt
    Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli, powoli dodając cukier. Do ubitej piany dodać żółtka, miksując na najmniejszych obrotach. Zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać powoli do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec około przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroić na pół, i lekko nasączyć
    Masa budyniowa:
    Połowę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać dwa rodzaje mąk, cukier i budyń. Zmieszane składniki dodać do gotującego mleka i dokładnie wymieszać. całość odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać margarynę i zmiksować.
    Na nasączoną połowę biszkoptu nałożyć cienką warstwę dżemu. Na dżemie rozsmarować połowę masy budyniowej. Na masie ułożyć gęsto kostki galaretki na przemian i pokryć je masą, lecz trochę zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta. Następnie drugą połowę biszkoptu należy posmarować cienką warstwą dżemu i złożyć ciasto, docisnąć, a następnie lekko nasączyć. Wierzch ciasta posmarować resztą masy budyniowej i posypać posypką. Odstawić do lodówki

Porady

Biszkopt upieczony w tortownicy o średnicy 26cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować