Ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując podaną proporcje. przelać do dwóch prostokątnych form i odstawić do zastygnięcia. Gotową galaretkę pokroić w kostkę i włożyć do lodówki.
Biszkopt
Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli, powoli dodając cukier. Do ubitej piany dodać żółtka, miksując na najmniejszych obrotach. Zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać powoli do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec około przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroić na pół, i lekko nasączyć
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać dwa rodzaje mąk, cukier i budyń. Zmieszane składniki dodać do gotującego mleka i dokładnie wymieszać. całość odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać margarynę i zmiksować.
Na nasączoną połowę biszkoptu nałożyć cienką warstwę dżemu. Na dżemie rozsmarować połowę masy budyniowej. Na masie ułożyć gęsto kostki galaretki na przemian i pokryć je masą, lecz trochę zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta. Następnie drugą połowę biszkoptu należy posmarować cienką warstwą dżemu i złożyć ciasto, docisnąć, a następnie lekko nasączyć. Wierzch ciasta posmarować resztą masy budyniowej i posypać posypką. Odstawić do lodówki
Komentarze