Ciasto z galaretką

4.5 (152 ocen)

na pewno nikt się mu nie oprze

Składniki:

  • Ciasto z makiem:
    8 białek
    1 szkl cukru kryształu
    ½ szkl mąki
    ½ surowego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Ciasto biszkoptowe:
    2 jajka
    8 żółtek
    8 łyżek cukru kryształu
    8 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem:
    ½ l zimnej śmietany 18 %
    Cukier do smaku
    1 galaretka czerwona rozpuszczona w 1 szkl wody
    1 galaretka zielona rozpuszczona w 1 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Białka ubić na sztywno dodać cukier, mąkę z proszkiem i mak. Upiec.
  • 2. Ciasto biszkoptowe: Ubić 2 białka, dodać cukier, dalej ubijać następnie żółtka i mąkę. Lekko wymieszać i piec. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 3. Krem: Śmietanę podzielić na 2 części i ubić, wlać do niej tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt-połowa kremu- makowy -krem -biszkopt-polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować