Ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy, dodając cukier i żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, bułką i orzechami. Pieczemy (forma 38x22 cm) ok. 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Masa zielona: zagotowujemy 500 ml soku, wlewamy resztę soku wymieszaną z budyniami. Chwilę gotujemy, mieszając. Gorącą masę wykładamy na biszkopt.
3.Masa biała: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Schłodzone mleko ubijamy ze śnieżkami, a następnie z tężejącą galaretką. Wykładamy na masę zieloną.
4.Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Owoce kroimy w małe kawałki i układamy w opakowaniu po bombonierce. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia. Następnie wyjmujemy i wtykamy w białą masę.
5.Zielone i czerwone galaretki rozpuszczamy osobno w 1/2 l wrzątku. Tężejące wylewamy na ciasto – najpierw zieloną, następnie czerwoną. Schładzamy.
Komentarze