Ciasto z galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyszukuję ciekawe przepisy, by urozmaicić codzienne menu.

Składniki:

  • Biszkopt: 1,5 łyżki mąki
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki cukru
    ● szczypta proszku do piecz.
    ● 15 dag zmielonych orzechów
    ● 1/2 łyżki bułki tartej
    Masa zielona: 750 ml soku owocowego (zielonego)
    ● 3 budynie śmietank.
    Masa biała: 2 śnieżki
    ● 500 ml mleka
    ● galaretka cytrynowa
    Oraz: po 2 czerwone i zielone galaretki
    ● galaretka pomarań.
    ● owoce: truskawki, brzoskwinie, maliny
    ● puste opakowanie po bombonierce

Ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy, dodając cukier i żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, bułką i orzechami. Pieczemy (forma 38x22 cm) ok. 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa zielona: zagotowujemy 500 ml soku, wlewamy resztę soku wymieszaną z budyniami. Chwilę gotujemy, mieszając. Gorącą masę wykładamy na biszkopt.
  • 3. Masa biała: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Schłodzone mleko ubijamy ze śnieżkami, a następnie z tężejącą galaretką. Wykładamy na masę zieloną.
  • 4. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Owoce kroimy w małe kawałki i układamy w opakowaniu po bombonierce. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia. Następnie wyjmujemy i wtykamy w białą masę.
  • 5. Zielone i czerwone galaretki rozpuszczamy osobno w 1/2 l wrzątku. Tężejące wylewamy na ciasto – najpierw zieloną, następnie czerwoną. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Komentarze

Podobne przepisy