Ciasto z frużeliną

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam piec ciasta. Talent do pieczeczenia odziedziczyłam po mamie. Jest to moje ulubione i popisowe ciasto. Najbliżsi zawsze są nim zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • 9 jaj
    9 łyżek cukru
    9 łyżek mąki
    1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 puszki frużeliny w syropie żurawina
    2 śmietanki kremówki 36%
    2 kremy tiramisu
    alkohol do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i ciągle ubijając, dodawać po żółtku. Następnie powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość wylać na blaszke i piec w temp. 180 C ok. 30 minut.
    2.Biszkopt podzielić na trzy części i każdą część nasączyć alkoholem. Na pierwszy biszkopt rozmarować 1/3 kremu tiramisu i pół puszki frużeliny .Następnie przykryć drugim płatem biszkoptu , rozsmarować 2/3 kremu tiramisu i drugą część puszki frużeliny. Na wierzch położyć trzeci płat biszkoptu, rozsmarować resztę kremu i całą puszkę frużeliny.

Porady

Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować