Ciasto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.
2.ciasto dyniowe
białka ubijamy z cukrem gdy będą sztywne dodajemy żółtka,wsypujemy resztę składników i delikatnie mieszamy. wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok 40 min temp 180 stopni
po ostudzeniu przekrajemy na pół
3.startą na tarce o dużych oczkach dynię przesmażamy tak aby aby cała woda wyparowała. zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się sypkich składników
4.krem budyniowy
odlewamy pół kubka mleka i rozprowadzamy w nim mąkę oraz żółtka.Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.Gdy zacznie wrzeć wlewamy cienkim strumieniem zawartość kubka intensywnie mieszając.
Ugotowany budyń studzimy. Gdy wystygnie łączymy go z napowietrzonym masłem.
5.składanie ciasta
ciasto dyniowe - 1/2 kremu budyniowego - biszkopt - masa dyniowa - ciasto dyniowe - reszta kremu budyniowego - starta czekolada lub polewa czekoladowa
Komentarze