Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować, po przestudzeniu dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, amoniak i wymiksować. Ubić pianę z białek i połączyć lekko mieszając. Ciasto wylać na blachę i piec w temp 170 stopni ok 40 minut. Gotowe ciasto przestudzić i przekroić na pół.
2.Wkładka kokosowa:
Ubić białka, dodać cukier i nadal ubijać. Dosypać wiórka, mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i piec w temp 170 stopni ok 30-35 minut.
3.Masa:
Z mleka, mąki, żółtek, cukru ugotować budyń ( Pół szklanki mleka odlać, resztę wstawić na gaz. Pozostawione mleko, żółtka i mąki zmiksować i wlać do gotującego się mleka. Gotować ciągle mieszając, aż do uzyskania budyniu ).
Mało utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i spirytus ( ja dałam kieliszek ), drugą zostawić białą.
4.Bita śmietana:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do stężenia.
Ubijamy bita śmietanę według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji.
Komentarze