Ciasto z delicjami

4.49 (182 ocen)

  • 3 godz.

Aromatyczne ciasto zakrapiane spirytusem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Blacha 20x35 cm

    Ciasto czekoladowe:
    15 dag margaryny
    1 szkl cukru kryształu
    1/2 szkl wody
    3 łyżki kakao
    2 szkl mąki pszennej
    6 jaj
    3 płaskie łyżeczki proszku do piecznia
    pół łyżeczki amoniaku

    Wkładka kokosowa:
    6 białek
    20 dag wiórków kokosowych
    12 dag cukru kryształu
    odrobina proszku do pieczenia
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka maki pszennej

    Masa:
    1 szkl cukru kryształu
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag masła
    4 żółtka
    1 łyżka kakao
    spirytus
    2 paczki Delicji

    Bita śmietana:
    2 bite śmietany
    1 galaretka ( ja dałam wiśniową )
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować, po przestudzeniu dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, amoniak i wymiksować. Ubić pianę z białek i połączyć lekko mieszając. Ciasto wylać na blachę i piec w temp 170 stopni ok 40 minut. Gotowe ciasto przestudzić i przekroić na pół.
  • 2. Wkładka kokosowa:
    Ubić białka, dodać cukier i nadal ubijać. Dosypać wiórka, mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i piec w temp 170 stopni ok 30-35 minut.
  • 3. Masa:
    Z mleka, mąki, żółtek, cukru ugotować budyń ( Pół szklanki mleka odlać, resztę wstawić na gaz. Pozostawione mleko, żółtka i mąki zmiksować i wlać do gotującego się mleka. Gotować ciągle mieszając, aż do uzyskania budyniu ).
    Mało utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i spirytus ( ja dałam kieliszek ), drugą zostawić białą.
  • 4. Bita śmietana:
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do stężenia.
    Ubijamy bita śmietanę według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji.
  • 5. Przełożenie placka:
    Ciasto czekoladowe - masa biała - delicje - masa ciemna - wkładka kokosowa - bita śmietana - ciasto czekoladowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować