CIASTO Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI

4.5 (152 ocen)

Polecam ten przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis mam od znajomego z Egiptu.Ciasto rozpływa się w ustach.

Składniki:


  • 125g grysiku
    125g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1/2 laski wanilii
    125g masła
    250g daktyli lub 200g suszonych
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    60g posiekanych orzechów włoskich
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z daktylami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grysik zmieszać z mąką,proszkiem do pieczenia,cukrem i miąższem wanilii.Dodać roztopione masło.Daktyle po wyjęciu pestek drobno pokroić.Okrągłą formę do pieczenie o średnicy 22cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Daktyle gotować 5 minut w 125mln wody,stale mieszając.Dodać miód,sok z cytryny,cynamon i orzechy włoskie,zamieszać i zdjąć garnek z ognia.Połowę masy grysikowej wysypać na dno tortownicy,ugnieść i równomiernie rozłożyć na niej daktyle.Resztę masy grysikowej w formie kruszonki pokryć nadzienie.Ciasto piec 45 minut w piekarniku na środkowym poziomie,na złotu kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować