Ciasto z daktylami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grysik zmieszać z mąką,proszkiem do pieczenia,cukrem i miąższem wanilii.Dodać roztopione masło.Daktyle po wyjęciu pestek drobno pokroić.Okrągłą formę do pieczenie o średnicy 22cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Daktyle gotować 5 minut w 125mln wody,stale mieszając.Dodać miód,sok z cytryny,cynamon i orzechy włoskie,zamieszać i zdjąć garnek z ognia.Połowę masy grysikowej wysypać na dno tortownicy,ugnieść i równomiernie rozłożyć na niej daktyle.Resztę masy grysikowej w formie kruszonki pokryć nadzienie.Ciasto piec 45 minut w piekarniku na środkowym poziomie,na złotu kolor.
Komentarze