Ciasto z czereśniami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysty biszkopt przełożony pysznym, śmietankowym kremem z białą czekoladą i czereśniami. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do popołudniowej kawy, jak i w bardziej wykwintnej roli. np. urodzinowego tortu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DO NASĄCZENIA:
    1 szklanka wody przegotowanej
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka cukru
    aromat waniliowy do ciast (kilka kropel)

    KREM:
    250 ml śmietany kremówki
    3 tabliczki białej czekolady
    1 łyżka żelatyny
    250 g czereśni

Ciasto z czereśniami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
    Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć.

    KREM:
    Czereśnie należy umyć, wypestkować i przekroić na pół.

    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę, zmiksować.
    Żelatynę rozpuścić, dodać do masy. Do kremu dodać czereśnie, wymieszać, rozsmarować na biszkopcie (zostawić odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta), przykryć drugim biszkoptem.
    Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy