Ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

Gdy tylko mamy sezon na czereśnie, to piekę to ciasto

Składniki:

  • czereśnie- 1 kg
    cukier -250 g
    mąka -250g
    jajka -4 szt
    mąka ziemniaczana -1 łyżka
    proszek do pieczenia -1 łyżka
    galaretki wiśniowe -2 opak
    śmietana18%-0,5 l
    biszkopty okrągłe -0,5 paczki

Ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać.
  • 2. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki.
  • Ciasto z czereśniami 4. Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu.
    Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami.
  • 5. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml, gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 6. Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować.
  • 7. Blenderem zmiksować czereśnie, dodać galaretkę, zmiksować, wyłożyć na biszkopty.
  • Ciasto z czereśniami 8. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy