Ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

Czereśnie same w sobie są słodkie, a w placku wprost niebiańskie

Składniki:

  • Ciasto : 20 dkg tłustego twarogu, 5 łyżek oleju, 10 dkg cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 6 łyżek mleka, jajko, 35 dkg mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg czereśni, masło do formy


    Polewa : 1/2 szklanki gęstej śmietany, 3 jajka, 15 dkg cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć i po usunięciu ogonków osączyć z wody i wydrylować. Lekko odcisnąć sok.
    Do garnka włożyć twaróg, olej, cukier, cukier waniliowy, mleko i jajko, wszystko razem utrzeć, następnie dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 cm i przełożyć do formy wysmarowanej masłem, lekko podnosząc brzegi. Na cieście rozłożyć czereśnie.
    Podane składniki polewy utrzeć mikserem i polewą tą pokryć czerśnie. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć, kiedy brzegi się zrumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy