Ciasto z cytrynową pianką

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.

Mocno cytrynowe ciasto z orzeźwiającym kremem

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    papier do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe (bez cukru)
    0,5 szklanki soku z cytryny
    1,5 szklanki wody
    100g cukru
    200g masła

    Pianka cytrynowa:
    1 galaretka cytrynowa
    500ml śmietanki kremówki 30%

    Wierzch ciasta:
    herbatniki petit beurre (ok. 20 sztuk)
    sok z połowy cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Herbaty

Ciasto z cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Prostokątną blachę o wym. 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez ok. 25 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
  • 2. Masa budyniowa:
    Sok z cytryny i szklankę wody zagotować. Budyń i cukier rozpuścić w 0,5 szklanki wody, dodać do gotującej się wody, cały czas mieszać, aż budyń stężeje. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Na biszkopt założyć opaskę cukierniczą, następnie wyłożyć masę budyniową.
  • 3. Pianka cytrynowa:
    Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać przestudzoną galaretkę. Piankę wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki.
  • 4. Lukier:
    Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem na gładką masę. Należy dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta. Lukrem posmarować herbatniki.
    Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować