Ciasto z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, następnie żółtka na samym końcu mąkę, proszek, kakao (oczywiście wcześniej należy je przesiać) i olej. Dokładnie mieszamy i pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach na blasze średniej wielkości.
2.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy.
Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście .
3.Śmietanę ubijamy.
Ser mieszamy ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody.
Na samym końcu wylewamy pozostałe dwie galaretki ugotowane wg. przepisu na opakowaniu. W czasie upałów wody można dodać mniej (ok.1/2 szklanki)
Komentarze