Ciasto z chrupiącymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 kawałków. Rozpuszczamy 5 dag masła i podsmażamy na rumiano jabłka. Po 4-5 minutach dodajemy połowę cukru i smażymy jeszcze około 5 minut.
Jabłka wykładamy do formy do tarty, posypujemy pokruszonymi na średnie kawałki orzechami.
2.Mleko miksujemy z jajkami i śmietaną. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy resztę drobno pokrojonego masła.
Do suchych składników, wlewamy powoli składniki płynne i miksujemy na wolnych obrotach, do chwili aż ładnie się połączą.
3.Masę wylewamy na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze