Ciasto z chrupiącymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne jabłkowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłka twarde: 1.2 kilograma
    - cukier: 0.67 szklanki
    - masło: 13 dekagramów
    - mąka pszenna: 0.67 szklanki
    - mleko: 0.67 szklanki
    - śmietana 30% słodka: 0.67 szklanki
    - jajka surowe: 4 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - orzechy włoskie: 7 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z chrupiącymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 kawałków. Rozpuszczamy 5 dag masła i podsmażamy na rumiano jabłka. Po 4-5 minutach dodajemy połowę cukru i smażymy jeszcze około 5 minut.

    Jabłka wykładamy do formy do tarty, posypujemy pokruszonymi na średnie kawałki orzechami.
  • 2. Mleko miksujemy z jajkami i śmietaną. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy resztę drobno pokrojonego masła.

    Do suchych składników, wlewamy powoli składniki płynne i miksujemy na wolnych obrotach, do chwili aż ładnie się połączą.
  • 3. Masę wylewamy na jabłka.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować