Ciasto z chia, jabłkowo - jagodowym budyniem i orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

Pierwszy raz dodałam nasionka chia do ciasta. Wyszło bardzo smaczne i bardzo ładne. A dodatek niewielkiej ilości jagód (ze słoiczka, ale w sezonie mogą być świeże) nadał jabłkom pięknego koloru. Orzechowa kruszonka dopełnia całości.

Składniki:

  • ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki nasion chia
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń jabłkowo - jagodowy:
    6 jabłek (ok. 900 g)
    1 łyżka cukru
    2 łyżki jagód w soku własnym ze słoiczka
    1 op. budyniu śmietankowego
    2 łyżki soku z cytryny
    kruszonka:
    50 g masła
    70 g cukru
    70 g mąki pszennej
    50 g mielonych orzechów włoskich
    dodatkowo:
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto z chia, jabłkowo - jagodowym budyniem i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla, dodajemy jagody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę wody i podgrzewamy do zagotowania. Do gotującej się masy owocowej wlewamy budyń rozprowadzony w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagotowujemy, chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje.
  • 3. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy lekko tłuszczem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Na cieście rozkładamy łyżką budyń jabłkowo - jagodowy. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Porady

W sezonie jagody ze słoiczka możemy zastąpić dwiema garściami świeżych jagód. Ilość cukru dodanego do budyniu można zwiększyć, zależy to od kwaśności jabłek i własnych preferencji smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Nasiona chia Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować