Ciasto z buraka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejna teza na to, że buraki są dobre nie tylko w barszczu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym)
    2 jajka
    1/3 szklanki oleju
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi)
    1 łyżka soku z cytryny
    pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Ciasto z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka.
    Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem.
    Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny.
    Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.).

    Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

    Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka.

Komentarze

Podobne przepisy