Kolejna teza na to, że buraki są dobre nie tylko w barszczu :)
60 min
Składniki:
1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
1 szklanka mąki
3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym)
2 jajka
1/3 szklanki oleju
pół łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi)
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Ciasto z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka.
Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem.
Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny.
Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.).
Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka.
Komentarze