Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

4.55 (229 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Niezwykle kruche ciasto z delikatną pianką budyniową. Z jego słodyczą wspaniale kontrastują kwaśne porzeczki.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
    25 dag masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    PIANKA:
    5 białek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    16 g cukru wanilinowego
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    DODATKOWO:
    35 dag czerwonych porzeczek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.55 (229 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki opłukać, dokładnie osuszyć, obrać z szypułek.
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
    Podzielić je na dwie nierówne części i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – powinno całkiem zamarznąć.
    Blaszkę o wymiarach 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termo obiegiem (185-190 bez termo obiegu).
    Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki, wyrównać i zapiec przez około 20 minut, wystudzić.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodać po jednej łyżce cukru i cukier wanilinowy.
    Na małych obrotach wymieszać z proszkiem budyniowym, a na koniec z wlewanym cienką strużką olejem.
    Pianę rozłożyć na wystudzonym spodzie, posypać owocami.
    Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
    Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu) przez około 30-40 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 18.08.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=88

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować