CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI WEDŁUG SIOSTRY ANIELI

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche, z budyniem i owocami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    50 dkg mąki
    25 dkg masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    2 żółtka

    500 g malin

    Budyń:
    1 litr mleka
    4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z budyniem i malinami według siostry anieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
    Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować