Ciasto z budyniem i jabłkami

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dobre cisto z lekka nutą świ

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto
    - 60 dkg mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 1 proszek do pieczenia
    - 5 żółtek
    - 3 łyżki śmietany krem
    - 3 budynie śmietankowe
    - 1 litr mleka
    - 6 łyżek cukru
    ponadto
    - 10 jabłek
    - 1 cukier waniliowy
    - cynamon do posypania jabłek
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na dwie części jedną rozwałkować dać na wysmarowaną blachę
    - Obrać jabłka usunąć nasiona pokroić na ósemki Położyć na ciasto posypać cukrem waniliowym i cynamonem
  • 2. Z lita mleka odlać szklankę mleka wymieszać w niej budyń resztę mleka zagotować z cukrem jak się będzie gotować wlać wymieszany budyń gotować aż zgęstnieje
  • 3. - Na jabłka wlać gorący budyń rozwałkować drugą cześć ciasta dać na górę ciasta piec 180 stopni 1 godzinę po wystudzeniu posypać obficie cukrem pudrem

Porady

blacha w której ja piekę ma 25 cm na 40 cm a jabłka mam średniej wielkości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować