Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

4.43 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo łatwy i szybki, a smakuje wspaniale. Dzięki owocom i galaretce przyjemnie orzeźwia.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 3 jajka
    ● 15 dag cukru
    ● 15 dag mąki
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● szczypta soli
    Krem:
    ● budyń śmietankowy
    ● 12 dag margaryny
    ● łyżka mąki
    ● 1/2 l mleka
    ● 6 łyżek cukru
    Dekoracja:
    ● puszka brzoskwiń
    ● 2 galaretki brzoskwiniowe
    ● czekolada
Wystaw ocenę:

4.43 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem i solą na sztywno. Dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25x35 cm. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy.
  • 2. Budyń z mąką mieszamy z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i margaryną. Wlewamy budyń, gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą wykładamy na biszkopt. Studzimy.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Brzoskwinie osączamy, kroimy w mniejsze cząstki. Układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, dekorujemy startą czekoladą. Schładzamy.

Porady

RADY Bożeny Wójcik Do placka można użyć innych owoców, np. truskawek, a zamiast czekoladą posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować