• Ciasto z brzoskwiniowym musem

    Dodane przez: Mysiunia

  • Ciasto powstało w wyniku własne inwencji twórczej :) Było wspaniałe!

  • Składniki

    Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao

    Masa budyniowa:
    1 śmietankowy budyń
    2 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa

    Dodatki:
    27 okrągłych biszkoptów
    wódka
    1/4 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 łyżka gorącej wody

  • Sposób przygotowania

    1.
    ciasto z brzoskwiniami - krok 1

    Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*

    2.
    ciasto z brzoskwiniami - krok 2

    Masa budyniowa: Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie. Mus brzoskwiniowy: Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.

    3.
    ciasto z brzoskwiniami - krok 3

    Dodatki: Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.

  • Rady

    .

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, ciasto z brzoskwiniami
  • 3 komentarze

Dodane przez: Mysiunia

Mysiunia 152

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-10T13:08:26+02:00

828 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »