Ciasto z brzoskwiniami i migdałową posypką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto w sam raz na niedzielne popołudnie. Chrupiąca migdałowa posypka dopełnia całości.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • mąka tortowa - 200 g
    budyń waniliowy /proszek/ - 50 g
    margaryna "Palma" - 200 g
    jajka - 3 szt.
    cukier puder - 150 g
    mleko - 1/3 szk.
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    brzoskwinie /duże/ - 2 szt.
    PONADTO:
    płatki migdałowe - 2 łyżki
    migdały mielone - 1 łyżka
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ciasto z brzoskwiniami i migdałową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Margarynę włóż do rondelka, podgrzewaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestygnięcia.
  • Ciasto z brzoskwiniami i migdałową posypką 2. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz posmaruj masłem i obsyp kaszą manną.
    Brzoskwinie umyj, sparz wrzącą wodą, usuń skórkę i pestkę, a następnie pokrój je w sporą kostkę.
  • 3. Jajka ubij mikserem z cukrem na puszysty krem. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiej przez gęste sitko. Przesianą mieszankę dodawaj partiami do kremu jajecznego cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Dodaj przestudzoną margarynę i jeszcze przez chwilę miksuj do połączenia się składników.
  • Ciasto z brzoskwiniami i migdałową posypką 4. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na cieście ułóż pokrojone brzoskwinie wymieszane z łyżką mielonych migdałów. Na wierzchu posyp ciasto płatkami migdałowymi.
  • 5. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Upieczone odstaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować