Ciasto z brzoskwiniami

4.5 (172 ocen)

Moja rodzina uwielbia te ciasto, bardzo często je piekę.

Składniki:

  • Biszkopt z 5 jaj:
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    tłuszcz do wysmarowania blaszki

    1 jajko, 1 żółtko
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 szkl. soku z brzoskwiń (jeśli w puszcze nie ma tyle to należy dolać wody lub dodać kompot z brzoskwiń)
    25 dag kokosu
    1 kostka margaryny Kasia
    ½ szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Upiec biszkopt z 5 jaj: 1. żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okragłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min.
  • Masa z kokosem 2. Margarynę rozpuścić, wsypać kokos i cukier. Przestudzić. Wbić 1 jajo i żółtko.
  • Budyń 3. 1 szkl. soku z brzoskwiń zagotować,a w drugiej wymieszać 2 budynie i ugotować jak budyń z paczki.
  • Pokrojone brzoskwinie 4. Brzoskwinie pokroić w paski.
  • Wyjmowanie biszkoptu 5. Jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć z blaszki na folię. Biszkopt wraz z folią włożyć do czystej umytej blaszki.
  • ułożone brzoskwinie na biszkopcie 6. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na upieczonym biszkopcie.
  • Ułożony budyń 7. Na ułożone brzoskwinie wylać ugotowany budyń
  • Ułożona masa kokosowa 8. Na budyń wyłożyć przyrządzoną masę kokosową. Wygładzić nożem.
  • 9. Zapiekać ok 15min w temp 180st C na złoty kolor.

Porady

Wymiary blaszki do pieczenia: 24x34cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować