Moja rodzina uwielbia te ciasto, bardzo często je piekę.
Składniki:
Biszkopt z 5 jaj:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
tłuszcz do wysmarowania blaszki
1 jajko, 1 żółtko
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 szkl. soku z brzoskwiń (jeśli w puszcze nie ma tyle to należy dolać wody lub dodać kompot z brzoskwiń)
25 dag kokosu
1 kostka margaryny Kasia
½ szkl. cukru
Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt z 5 jaj: 1. żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okragłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min.
2.Margarynę rozpuścić, wsypać kokos i cukier. Przestudzić. Wbić 1 jajo i żółtko.
3.1 szkl. soku z brzoskwiń zagotować,a w drugiej wymieszać 2 budynie i ugotować jak budyń z paczki.
4.Brzoskwinie pokroić w paski.
5.Jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć z blaszki na folię. Biszkopt wraz z folią włożyć do czystej umytej blaszki.
6.Pokrojone brzoskwinie ułożyć na upieczonym biszkopcie.
Komentarze