Ciasto z brzoskwiniami

4.5 (189 ocen)

Delikatne i wilgotne ciasto ze śmietaną i brzoskwiniami. W sam raz do kawki.

Składniki:

  • 3 jajka
    2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. cukru kryształu
    1 szkl. gęstej śmietany 18 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy (16 g)
    aromat śmietankowy do ciast

    1 puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie wyłożyć na sito, odsączyć. Następnie pokroić w plastry grubości ok. 1 cm i ponownie przełożyć na sito.
  • 2. Jajka (całe) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo po łyżce śmietany i przesianej mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia). n akoniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast. Dokładnie utrzeć, ąż wszystkie składniki się połączą.
    Przelać do formy (tortownica 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć ciasno pokrojone w plastry odsączone brzoskwinie. Piec 50-60 minut w temp. 180 stopni (lub do tzw. suchego patyczka).
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Porady

Owoce z puszki można w sezonie zastąpić świeżymi brzoskwiniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad

Podobne przepisy

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo - serowe

To może cię zainteresować