ciasto z brzoskwiniami

5 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszny deser, któremu nikt się nie oprze.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 jajek, 1 szkl. cukru kryształu, 1 op. cukru wanilinowego, 1 szkl. mąki, 200 ml kremówki 36%, 1/2 szkl. cukru pudru, 500 ml śmietany 22%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, puszka brzoskwiń, czekolada
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem kryształem na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Masy jajeczne łączymy, dodajemy przesianą mąkę, całość mieszamy na gładkie ciasto. Połowę ciasta przekładamy do pokrytej pergaminem blachy. Pieczemy 15 minut w 180 °C. Resztę ciasta miksujemy z kakao. W ten sam sposób pieczemy drugi placek.
  • 2. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ze zwykłą śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej wody. Gdy przestygnie delikatnie łączymy z kremem. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Brzoskwinie odsączamy, kroimy na kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozprowadzamy 1/3 masy śmietanowej, układamy brzoskwinie i kolejną porcję masy. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Smarujemy resztą masy, dekorujemy wiórkami z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa śmietanowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować