Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem kryształem na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Masy jajeczne łączymy, dodajemy przesianą mąkę, całość mieszamy na gładkie ciasto. Połowę ciasta przekładamy do pokrytej pergaminem blachy. Pieczemy 15 minut w 180 °C. Resztę ciasta miksujemy z kakao. W ten sam sposób pieczemy drugi placek.
2.Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ze zwykłą śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej wody. Gdy przestygnie delikatnie łączymy z kremem. Odstawiamy do stężenia.
3.Brzoskwinie odsączamy, kroimy na kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozprowadzamy 1/3 masy śmietanowej, układamy brzoskwinie i kolejną porcję masy. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Smarujemy resztą masy, dekorujemy wiórkami z czekolady.
Komentarze