Ciasto z białek

4.99 (180 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli macie zapas białek, bo np. robiliście wcześniej pączki, koniecznie musicie upiec to ciasto. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, no i oczywiście smaczne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - białka: 1.5 szklanki
    - mak suchy, niemielony: 1 szklanka
    - rodzynki: 1 szklanka
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 1 szklanka
    - masło, roztopione: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - ekstrakt z wanilii: 1.5 łyżeczki

    - mascarpone: 100 gramów
    - śmietana kremówka: 30 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.99 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Pieguski

Ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, mak i bakalie.
  • 2. Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
  • 3. Ciągle miksując wlewać chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wczesniej przygotowaną mieszankę składników.
  • 4. Przelać do keksówki 8x27 cm. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 200*C.
  • 5. POLEWA: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na gładką masę. Rozsmarować na zimnym cieście, posypać makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować