Ciasto z bezą i kruszonką

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

szybkie, smaczne i sezonowe.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka Kasi (250g)
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 żółtek
    2-3 łyżki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki bułki tartej

    BEZA:

    1 szklanka cukru
    5 białek + szczypta soli
    1 opakowanie kisielu np. truskawkowy lub kiwi
    owoce sezonowe: ja dodałam rabarbar i truskawki +/- 1,2kg


Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z bezą i kruszonka-ucieranie margaryny na puch 1. 1. Utrzeć margarynę z cukrem na puch (można mikserem)



  • 2. 2. Dodawać po jednym żółtku. Na koniec porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 3. 3.Wylepić foremkę ciastem ( zostawić 1/4 ciasta i zamrozić) Posypać bułką tartą.
  • Ciasto z bezą i kruszonką-układanie owoców 4. 4. Ułożyć owoce na cieście.
  • 5. 5. Ubić białka z solą, dodać cukier i kisiel.
  • Ciasto z bezą i kruszonką-piana z białek i kruszonka 6. 6. Rozsmarować na owocach i posypać startym ciastem. Piec w temp. 180*C ok. 50 minut.

Porady

bułka tarta na cieście sprawi, że owoce zbytnio nie puszczą soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować