Ciasto z ananasem i krokantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krokant: połowę cukru zrumienić na suchej patelni, dodać 2 łyżki margaryny. Stopić, wsypać migdały. Podgrzewać na małym ogniu tak długo aż migdały połączą się z karmelem – nie przerywać mieszania. Masę wylać na folię aluminiową posmarowaną olejem do ostygnięcia.
Ciasto: pozostały tłuszcz utrzeć z resztą cukru otartą skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Wbijać stopniowo jajka – wyrobić. Odłożyć 2 łyżki mąki pszennej. Obie mąki z proszkiem wsypać do ciasta. W odłożonej mące obtoczyć kawałki ananasa wrzucić do ciasta z 2/3 pokruszonego krokantu. Wlać masę do formy keksowej ( pojemność 2l )piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175°C przez 75 minut. Ciasto wyjąć z formy gęsto nakłuć widelcem, nasączyć sokiem cytrynowym, przestudzić. Roztopioną czekoladą posmarować całe ciasto. Dekorować kawałkami krokantu i cieniutkimi plasterkami cytryny.
Komentarze