Ciasto z ananasem i krokantem

0 (0 ocen)

Bardzo orzeźwiający deser

Składniki:

  • • 1 szklanka mąki
    • Ananasy pokrojone w kostkę
    • 4 jajka
    • 3 cytryny
    • 15 dag mlecznej czekolady
    • 10 dag płatków migdałowych
    • 15 łyżek (30 dag ) margaryny
    • 15 łyżek cukru
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z ananasem i krokantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krokant: połowę cukru zrumienić na suchej patelni, dodać 2 łyżki margaryny. Stopić, wsypać migdały. Podgrzewać na małym ogniu tak długo aż migdały połączą się z karmelem – nie przerywać mieszania. Masę wylać na folię aluminiową posmarowaną olejem do ostygnięcia.
    Ciasto: pozostały tłuszcz utrzeć z resztą cukru otartą skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Wbijać stopniowo jajka – wyrobić. Odłożyć 2 łyżki mąki pszennej. Obie mąki z proszkiem wsypać do ciasta. W odłożonej mące obtoczyć kawałki ananasa wrzucić do ciasta z 2/3 pokruszonego krokantu. Wlać masę do formy keksowej ( pojemność 2l )piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175°C przez 75 minut. Ciasto wyjąć z formy gęsto nakłuć widelcem, nasączyć sokiem cytrynowym, przestudzić. Roztopioną czekoladą posmarować całe ciasto. Dekorować kawałkami krokantu i cieniutkimi plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować