Ciasto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Bialka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier,zoltka.Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao,przesiewamy,dodajemy do masy żółtkowej.Wlewamy olej.Wylewamy na blaszkę (22x30).Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.Studzimy.
Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo,wylewamy ciasto na blaszkę.
2.Beza:
Ubijamy bialka na sztywno.Dodajemy cukier, nastepnie mąkę z proszkiem i na koniec ocet.Beze nakładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na ciasto biszkoptowe tworzac np. kratkę.Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.Studzimy.
3.Masa:
Ananasa odsączyc z soku.Pokroic w drobna kostkę.
Sok wlac do szklanki,uzupełnic wodą tak, zeby powstało 1,5 szklanki płynu.
! szklankę płynu wstawiamy na gaz i zagotowujemy.W pozostałym płynie rozpuszczamy budyn,dodajemy cukier,żółtka i mąkę.Masę wlewamy na gotujący się płyn.Gotujemy ok 2 minut.Studzimy.
Masło ucieramy,dodajemy po łyzce wystudzonego budyniu.Na koniec wrzucamy ananasa.
Przekładamy ciasto:
biszkopt-masa ananasowa-biszkopt z bezą.
Odstawiamy do schłodzenia.
Komentarze