Ciasto z agrestem

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja siostra ma w ogródku kilka krzaków agrestu i kiedyś wpadłyśmy na pomysł, że można też wykorzystać niedojrzałe owoce. Upiekłyśmy ciasto i wyszło pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 szklanki mąki krupczatki
    ● 5 łyżek cukru
    ● kostka margaryny
    ● 5 jajek
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2-3 łyżki śmietany
    Krem: szklanka cukru
    ● 2 op. jasnego budyniu (każdy na 0,5 l mleka)
    ● 75 dag niedojrzałego agrestu
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy,
    proszek do pieczenia i margarynę siekamy na stolnicy.
    Dodajemy 5 żółtek i śmietanę.
    Zagniatamy ciasto. Jedną
    piątą ciasta wkładamy do lodówki,
    resztę rozwałkowujemy
    i układamy w okrągłej formie
    o śr. 26 cm lub prostokątnej
    blaszce o wym. 38 x 22 cm.
  • Ciasto z agrestem 2. Oczyszczony agrest układamy
    gęsto na cieście. Ubijamy
    pianę z białek, dodajemy cukier
    i proszek budyniowy. Masę mieszamy
    i wykładamy równomiernie
    na owoce. Na wierzchu
    układamy kratkę z ciasta wyjętego
    z lodówki. Pieczemy ok.
    50-60 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 220 °C.
    Ciasto najlepiej smakuje następnego
    dnia.

Porady

● Do ciasta można użyć innych owoców, najlepiej kwaśnych. Doskonale nadają się wiśnie. ● Jeśli ktoś woli słodsze wypieki, do kremu może dodać o 1/3 cukru więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować