1.Do miski przesiać mąki oraz kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli w czasie miksowania dodać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, mieszamy. Dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąki z kakaem i mieszamy delikatnie. Piec 40 min w tem 180˚C w blaszce o wym. 40cmx25cm.
2.Krem: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubijać z cukrem na sztywno, pod koniec wlać żelatynę.
3.Polewa: żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Dobrze wymieszać i odstwić do przestygnięcia. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę stopniowo podgrzewamy do połączenia składników. Po przestudzeniu dodawać stopniowo śmietanę po łyżce.
4.Przestudzone ciasto przełożyć kremem. Na wierzchu polać polewą.
Komentarze