Ciasto Wz

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

Bardzo pyszne ciasto, świetny dodatek do kawy

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jajek
    1,5 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemnaczanej
    3 łyżki kakao
    1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki octu
    szczypta soli

    Krem:
    750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 %
    4 pełne łyżki cukru pudru
    2 pełne łyżeczki żelatyny

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Ciasto wz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąki oraz kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli w czasie miksowania dodać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, mieszamy. Dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąki z kakaem i mieszamy delikatnie. Piec 40 min w tem 180˚C w blaszce o wym. 40cmx25cm.
  • 2. Krem: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubijać z cukrem na sztywno, pod koniec wlać żelatynę.
  • 3. Polewa: żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Dobrze wymieszać i odstwić do przestygnięcia. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę stopniowo podgrzewamy do połączenia składników. Po przestudzeniu dodawać stopniowo śmietanę po łyżce.
  • 4. Przestudzone ciasto przełożyć kremem. Na wierzchu polać polewą.

Porady

Ciasto można dekorować kleksami śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować