Ciasto „wszystkiego najlepszego”

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto do niedzielnej kawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt orzechowy
    8 jaj
    8 łyżek mielonych orzechów
    6 łyżek bułki tartej
    8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe
    5 białek
    1 szkl cukru kryształu
    20 dkg wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa orzechowa
    Kostka masła
    3-4 łyżki mielonych orzechów
    2 łyżki naparu kawy rozpuszczalnej
    Cukier puder do smaku

    Masa śmietanowa
    ½ l śmietany kremówki
    2 galaretki czerwone
    3-4 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto „wszystkiego najlepszego” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Upiec 2 cienkie biszkopty orzechowe lub 1 i po przestudzeniu przekroić na pół.


  • 2. Następnie robimy placek kokosowy:
    Białka ubić dodając cukier, a na końcu kokos z mąką i proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wielkości biszkoptów. Upiec.
  • 3. Masa orzechowa:
    Masło utrzeć, dodając cukier, orzechy, kawę (można dodać spirytus do smaku)
  • 4. Masa śmietanowa:
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody. Śmietanę ubić dodając cukier, a na końcu tężejącą galaretkę
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt ciemny-połowa masy orzechowej-
    Ciasto kokosowe- pozostała część masy orzechowej-pokrojone owoce czekolada-masa śmietanowa-biszkopt ciemny-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować