CIASTO WIŚNIOWO-KOKOSOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Było to pierwsze moje popisowe danie, które zrobiłam jako dziecko z pomocą mamy. Aktualnie robię je sama na szczególne okazje. Znajomi często je zachwalają i proszą mnie o przepis.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    1 SZKLANKA CUKRU
    1,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
    5 JAJEK
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

    CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE:
    1 SZKLANKA CUKRU
    1 SZKLANKA MAKI
    1 SZKLANKA WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
    7 BIAŁEK
    2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    0,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

    MASA:
    4 SZKLANKI MLEKA
    6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
    0,5 SZKLANKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
    250g MARGARYNY
    5 ŻÓŁTEK
    1 OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO (16g)

    PONADTO:
    -POWIDŁA WIŚNIOWE
    -GALARETKA WIŚNIOWA
    -PAPIER DO PIECZENIA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    1. Białka ubić na sztywną pianę.
    2. Dodać cukier oraz żółtka.
    3. Połączyć z mąką i proszkiem.
    4. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
    5. Piec 25-30min w temp. 180*
  • 2. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE:
    1. Białka ubić na sztywno.
    2. Dodać cukier, a następnie wymieszane pozostałe składniki.
    3. Piec 30min w temp. 180*.
  • 3. MASA:
    1. Mleko i cukier zagotować, odstawić.
    2. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać do mleka, zagotować. Odstawić na 30min, odcedzić.
    3. Margarynę utrzeć z cukrem. połączyć z powstałym serem.
  • 4. Galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu.
  • 5. Biszkopt posmarować powidłami.
    Przykryć ciastem makowo-kokosowym.
    Położyć masę.
    Wylać tężejącą galaretkę

Porady

Przed wylaniem galaretki można poukładać na cieście wydrylowane wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować