Ciasto wiśniowo-czekoladowe

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 50 min

Wiśnia i czekolada- te smaki dominują w tym cieście.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa śmietankowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    pół tabliczki mlecznej czekolady

    Galaretka z wiśniami:
    500 g mrożonych wiśni
    2 galaretki wiśniowe
    3 łyżki cukru

    Ponadto:
    kakao lub starta czekolada do dekoracji

    Do nasączenia biszkoptu:
    1/2 szklanki wody
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Ciasto wiśniowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypywać powoli mąkę z proszkiem, kakao oraz olej, delikatnie wymieszać i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym.21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu nasączyć wodą z cukrem wanilinowym.
  • 2. Wiśnie rozmrozić i zagotować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i połączyć z wiśniami. Gęstniejącą galaretkę z wiśniami wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć ze śmietanką, dodać startą czekoladę, wymieszać i wylać na stężałą galaretkę.
  • 4. Wierzch ciasta posypać kakao lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować