Ciasto wiśniowe z masą budyniową

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla osób ceniących lekkość ciasta :) Nie jest zbyt słodkie, przez co można z powodzeniem zjeść kilka kawałków :) Polecam! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 gram margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka gęstej śmietany
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe duże
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    kostka masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    słoiczek wiśni wydrylowanych z syropu
    kisiel w proszku
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki posiekać, zagnieść wolne ciasto, pozostawić na noc w lodówce.Na drugi dzień podzielić na 6 równych części.
  • 2. Białka z 4 jaj ubić z niecałą szklanką cukru pudru i dodać kisiel w proszku.
    Wałkujemy 1 placek, kładziemy 1/3 piany, układamy wiśnie wydrylowane z syropu, przykrywamy drugim plackiem i pieczemy ok 20 minut. Tak samo robimy z pozostałymi 4 plackami. W sumie wychodzą 3 placki z wiśniowym środkiem :)
  • 3. Masa budyniowa:
    Odlewamy 1 szklankę mleka, w których rozprowadzamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę i gotujemy na małym ogniu kilka minut, uważając aby się nie przypaliło. Masa ma być gęsta.
    Zimną masę dodajemy po łyżce do utartego masła/margaryny. Do smaku dodajemy cukier puder.
  • 4. Przekładamy:
    Ciasto wiśniowe-masa-ciasto wiśniowe-masa-ciasto wiśniowe

    SMACZNEGO ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować