Ciasto wiśniowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki posiekać, zagnieść wolne ciasto, pozostawić na noc w lodówce.Na drugi dzień podzielić na 6 równych części.
2.Białka z 4 jaj ubić z niecałą szklanką cukru pudru i dodać kisiel w proszku.
Wałkujemy 1 placek, kładziemy 1/3 piany, układamy wiśnie wydrylowane z syropu, przykrywamy drugim plackiem i pieczemy ok 20 minut. Tak samo robimy z pozostałymi 4 plackami. W sumie wychodzą 3 placki z wiśniowym środkiem :)
3.Masa budyniowa:
Odlewamy 1 szklankę mleka, w których rozprowadzamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę i gotujemy na małym ogniu kilka minut, uważając aby się nie przypaliło. Masa ma być gęsta.
Zimną masę dodajemy po łyżce do utartego masła/margaryny. Do smaku dodajemy cukier puder.
Komentarze