Ciasto Wiśniak

4.5 (183 ocen)

Kruche ciasto z wiśniami i pianką ubitą z białek z dodatkiem kiślu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąka pszenna
    1 szklanka cukier puder
    3 szt żółtka ½ kostki margaryny
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    0,5 szklanki śmietany
    500 g wiśni bez pestek
    3 białka
    pól szklanki cukru pudru
    1 kisiel cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto .Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem ,zmniejszyć obroty robota i dodać kisiel , jeszcze chwile miksować. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części .Jedna cześć większa druga mniejsza. Większą częścią ciasta wyłożyć spód formy i po nakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-15 min. Na ciasto wyłożyć wypestkowane wiśnie. Na wiśnie wyłożyć ubitą pianę z białek z dodatkiem kiślu. Drugą cześć ciasta porwać na kawałki i rozłożyć na pianie z białek można tez ciasto zetrzeć na tarce. Piec w 180C aż wierzch ładnie się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować