CIASTO WISIENKA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne,puszyste i delikatne ciasto Wystarczy 1 godzina,by rozkoszować się jego smakiem.Ciasto to przygotowuje się błyskawicznie.

Składniki:


  • 5 jajek
    1 szk.mąki tortowej
    1 szk.kartoflanki
    1/2 szk.oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 olejek cytrynowy
    1 szk.cukru
    szczypta soli

    0.60 dkg.świeżych drylowanych wiśni
    3 łyżki cukru pudru do sporządzenia lukru

Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wisienka 1.


    Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli,ciągle ubijając wsypywać porcjami cukier.Wlać żółtka roztrzepane z niewielką ilością oleju.Następnie ciągle miksując wlewać powoli olej i olejek cytrynowy.Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać porcjami obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito.
    Ciasto wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem,rozprowadzić równomiernie,położyć dość gęsto wydrylowane wiśnie.


  • ciasto wisienka 2.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 45 min,przestudzić.
  • ciasto wisienka 3. Z cukru pudru,niewielkiej ilości soku z cytryny i gorącej wody sporządzić lukier i popisać wierzch placka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy