Ciasto "Wiewiórka" z polewą chałwową

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczne, proste, jesienne ciasto z chrupiącymi orzechami, bakaliami i słodką polewą. W sam raz do kawy na długie wieczory :)

Składniki:

  • 5 jajek
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jabłka
    100g dowolnych orzechów ( u mnie włoskie, laskowe, migdały)
    80 g rodzynek i żurawiny suszonej
    1 łyżka soku z cytryny

    polewa chałwowa: 200g chałwy waniliowej
    80g masła
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "wiewiórka" z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawać do żółtek na przemian z mlekiem i olejem. Dokładnie połączyć.
  • posiekaj orzechy 2. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Orzechy grubo posiekać, a rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć. Orzechy, kawałki jabłek, rodzynki, żurawinę i cynamon wrzucić do ciasta i wymieszać. Na końcu wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • przed pieczeniem 3. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.25/30 cm. Piec ok.50 minut w 180 st. Wystudzić. Składniki na polewę przełożyć do garnuszka, rozpuścić i mieszać do zgęstnienia. Jeszcze gorącą wylać na ciasto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować