Ciasto Wenus

4.66 (246 ocen)

Ciasto Wenus zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    ½ szklanki mąki pszennej,
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 szklanka cukru,

    Masa:
    25 dag sera białego dwukrotnie zmielonego,
    2 – 3 łyżki cukru pudru,
    ½ l. śmietany 30%,
    Śmietana,, Śnieżka”(w proszku),
    2 galaretki cytrynowe,
    dżem brzoskwiniowy, ananasowy lub morelowy

    Prażony kokos:
    10 dag kokosu,
    ½ kostki margaryny,
    3 płaskie łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

4.66 (246 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wenus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt i przekroić go na pół.
  • 2. Ser zmiksować z cukrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze Śnieżką. Galaretki rozpuścić w ½ l. wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć połączyć wszystkie składniki i wylać na pierwszy biszkopt. Następnie przykryć drugim biszkoptem.
  • 3. Na patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier i kokos. Przysmażać kokos do czasu, aż nabierze złocistego koloru. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i posypać prażonym kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować