Ciasto Węgierkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Zawsze robię go z różnymi sezonowymi owocami. Uwielbiam je zwłaszcza z filiżanką gorącej kawy.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki

    3/4 margaryny
    1 całe jajko
    4żółtka
    1,5 szkl. Cukru
    2 1/2szkl. Mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4łyżki kwaśnej śmietany
    1łyżka smalcu
    około 30węgierek

    kruszonka
    1/4 margaryny
    2/3 szkl. Mąki
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Ciasto węgierkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę zagnieść, dodać jajko i żółtka. Następnie znowu zagnieść placek. Gdy ciasto nie chce się zbytnio skleić dodać troszkę jeszcze śmietany. Na koniec dodać śliwki przekrajane na pół.
  • 2. Następnie Margarynę, cukier i mąkę zagnieść i pokruszyć palcami. Posypać tym ciasto. Piec 70minut w tem. 170C.
  • 3. Na koniec gdy ciasto już zostało upieczone posypać całość cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy