Ciasto " Wąsy Dziadka"

4.48 (174 ocen)

  • 20 min

Fikuśne, smaczne ciasto z bakaliami.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki
    150 g masła lub margaryny
    7 łyżek mleka
    1 łyżka cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Nadzienie:
    4 białka
    200g orzechów włoskich posiekanych
    2 paczki cukru waniliowego
    1-2 łyżki kakao
    150 g cukru
    Polewa:
    2 łyżki lukru
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto " wąsy dziadka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na stolnicy i rozwałkować na grubość 1 cm.
  • 2. Ubić białka z cukrami. Na koniec dodać orzechy i kakao ( zostawić 1/3 orzechów do posypania placków) i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Ciasto "Wąsy Dziadka" 3. Na placki z masy dać dżem oprószyć orzechami , kakao i cynamonem. Zwinąć w rulon z obu stron.
  • Ciasto " Wąsy Dziadka" 4. Ułożyć w blasze na papierze do pieczenia i polać na środku nadzieniem z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto ostygnie polać polewą z 50 g czekolady i odrobiny lukru.

Porady

Zamiast jednej dużej rolady można zrobić dwie małe, będzie łatwiej zmieścić je na blasze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować