Ciasto warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń. Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 3 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową). I piecz kolejne 5 minut. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
2.Przygotowanie polewy :
Do rondelka wlej śmietankę. Podgrzej. Wsyp połamaną czekoladę i cukier puder. Wymieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki. Polewę lekko ostudź i posmaruj górę ciasta. Pozostaw do stężenia.
Komentarze