W-Z z bitą śmietaną

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczne,proste w wykonaniu ciasto i krem.Efekt końcowy i smak ciasta wynagrodzi nam czas włożony w jego wykonanie.Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto na W-Z:
    10 jajek
    30 dag cukru pudru
    1 1/4 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki oleju
    Krem:
    1 l śmietany kremówki 30%
    1 śnieżka
    1 łyżeczka żelatyny
    1 galaretka cytrynowa
    2 pełne łyżki cukru pudru
    Polewa:
    14 kopiatych łyżeczek cukru
    14 łyżeczek wody
    1/2 margaryny
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    0,5 l dżemu wiśniowego
    do dekoracji:suszona żurawina lub wiśnie kandyzowane
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżem wiśniowy Ciasto

W-z z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno,gdy ubite powoli dodawać cukier puder i dalej ubijać,następnie żółtka,olej ciągle ubijając.Wszystkie sypkie składniki razem przesiać i wymieszać dokładnie ciasto.Wlać do przygotowanej wcześniej blachy i piec wkładając ciasto do zimnego piekarnika w temperaturze 180 stopni ok.30 min.Ciasto jest gotowe gdy patyczek jest suchy.Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
    Masa:
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody ,pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach(śmietana powinna być zimna)ze śnieżką (w proszku) i cukrem pudrem.Do ubitej śmietany dodać powoli tężejącą galaretkę z żelatyną.Odrobinkę masy pozostawiamy na kleksiki na wierzch W-Z.
    Składanie placka:ciasto W-Z posmarować 1/2 dżemu wiśniowego-bita śmietana-placek W-Z posmarowany (stroną do środka )1/2 dżemu wiśniowego-polewa czekoladowa(tężejąca).Ciasto włożyć do lodówki na parę godzin.Po wyciągnięciu z lodówki kroimy W-Z na kwadraty na wierzchu robimy kleksa z bitej śmietany i zdobimy żurawiną lub wiśnią.
    Polewa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.gorącej wody,ostudzić dokładnie mieszając.Cukier zagotować z wodą,następnie dodać margarynę,kakao ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Do przestudzonej polewy dajemy tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować