W-z z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno,gdy ubite powoli dodawać cukier puder i dalej ubijać,następnie żółtka,olej ciągle ubijając.Wszystkie sypkie składniki razem przesiać i wymieszać dokładnie ciasto.Wlać do przygotowanej wcześniej blachy i piec wkładając ciasto do zimnego piekarnika w temperaturze 180 stopni ok.30 min.Ciasto jest gotowe gdy patyczek jest suchy.Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
Masa:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody ,pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach(śmietana powinna być zimna)ze śnieżką (w proszku) i cukrem pudrem.Do ubitej śmietany dodać powoli tężejącą galaretkę z żelatyną.Odrobinkę masy pozostawiamy na kleksiki na wierzch W-Z.
Składanie placka:ciasto W-Z posmarować 1/2 dżemu wiśniowego-bita śmietana-placek W-Z posmarowany (stroną do środka )1/2 dżemu wiśniowego-polewa czekoladowa(tężejąca).Ciasto włożyć do lodówki na parę godzin.Po wyciągnięciu z lodówki kroimy W-Z na kwadraty na wierzchu robimy kleksa z bitej śmietany i zdobimy żurawiną lub wiśnią.
Polewa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.gorącej wody,ostudzić dokładnie mieszając.Cukier zagotować z wodą,następnie dodać margarynę,kakao ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Do przestudzonej polewy dajemy tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze