Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa.
1 godz. 10 min
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
125 g masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
300 g śliwek
1 łyżka bułki tartej
na kruszonkę:
50 g masła
90 g mąki
1 żółtko
30 g cukru
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2.Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut.
Komentarze