ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    125 g masła
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    torebka cukru waniliowego
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
    300 g śliwek
    1 łyżka bułki tartej
    na kruszonkę:
    50 g masła
    90 g mąki
    1 żółtko
    30 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut.

Porady

Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować