Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Przepis mojej mamy, sprawdzony i godny polecenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kostki masła
    1 łyżka smalcu
    4 duże jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    1/2 kostki masła
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki kokosu
    Ponadto:
    śliwki
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i smalec utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 jajku, do utartej masy dodać resztę składników, wymieszać i wyłożyć do formy o wym. 21x 33 cm. Na ciasto poukładać połówki śliwek. Śliwki posypać cynamonem i ew. cukrem. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać placek. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Porady

Masło można zastąpić margaryną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kokos Śliwki Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować