Ciasto ucierane ze śliwami

0 (0 ocen)

pyszne i szybkie

Składniki:

  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
    5 dużych jajek
    30 dkg cukru pudru
    30 dkg margaryny (może być 15 dkg margaryny i 15 dkg masła)
    35 dkg mąki
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka soku z cytryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ucierane ze śliwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy i nadal ucierając, wbijać kolejno po jednym jajku. Po wbiciu drugiego jajka dodawać po łyżce mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i ucierać, aż do wyczerpania składników. Dodać sok z cytryny. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Po wierzchu posypać tartą bułką i ułożyć połówki śliwek, jedna obok drugiej, skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy