Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

4.5 (161 ocen)

Smak niedzielnego ciasta, które pamiętam z dzieciństwa...

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    150 g miękkiego masła
    1 niepełna szklanka* cukru
    1 cukier waniliowy (10g)
    5 jajek
    1 i 1/2 szklanki* mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g rabarbaru
    250 g truskawek

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki odłożyć jedną łyżkę, resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim. Na końcu do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • 3. Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obsypać odłożoną wcześniej łyżką mąki. Owoce wyłożyć na wierzch ciasta.
  • 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta papierem w trakcie pieczenia, gdyby zbytnio się spiekał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować