Ciasto ucierane z rabarbarem

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Szybkie i smaczne ciasto, które zawsze się udaje

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru
    2 szklanki mąki
    125 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 średnie łodygi rabarbaru
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut,
    a następnie odsączyć sok.

    Masło rozpuścić i przestudzić.
    Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do
    pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Wlać ciasto do formy i posypać rabarbarem

    Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
    Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować