Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

4.46 (171 ocen)

  • 30 min

Ciasto, do którego nadają się różnego rodzaju owoce czy kwaśne dżemy. U mnie z porzeczkami ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    *Ciasto:
    - 250 g masła/margaryny
    - 175 g cukru
    - cukier waniliowy
    - 4 żółtka + 2 całe jaja
    - 200 g mąki pszennej
    - duża łyżka mąki ziemniaczanej (bądź proszek budyniowy śmietankowy/waniliowy bez cukru)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    *Beza:
    - 200 g cukru
    - 4 białka

    *Dodatkowo:
    - 500 g czerwonych porzeczek/innych owoców
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    - Tłuszcz utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym na gładką masę.
    - Do gładkiej już masy dodać żółtka i jajka-wymieszać, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia.
    - Ciasto wylać na blachę i piec ok. 25 minut.
    - Gdy ciasto będzie już podpieczone, ubić białka z cukrem na sztywno.
    - Obrane porzeczki wysypać na ciasto, nałożyć równomiernie białka i piec ok. 20 minut.
    - Gotowe!

Porady

Jeśli użyjemy do tego ciasta większych owoców jak np. śliwki,brzoskwinie,truskawki należy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować