Ciasto ucierane z morelami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciasto do przygotowania w kilka chwil. Doskonały deser do kawy.

  • 35 min

Składniki:

  • 15 dag masła,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    3 jajka,
    25 dag mąki,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    40 dag moreli.

Ciasto ucierane z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Morele przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście.
  • 3. Ciasto pieczemy około 65 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy